Nacionalni posvet o strategijah vključevanja priseljencev v izobraževanje

V okviru Evropske mreže za politike izobraževanja priseljencev – SIRIUS Network, je Pedagoški inštitut kot konzorcijski partner že drugo leto zapored organiziral nacionalni posvet z različnimi akterji, ki v Sloveniji delujejo na tem področju.

Osrednja tema posveta je bila večjezičnost kot temeljna predpostavka inkluzivnega učnega okolja, ki so jo v razpravi obravnavali v okviru štirih vsebinskih izhodišč. V okviru prvega vsebinskega sklopa “Večjezičnost in raznojezičnost v pedagoškem procesu” sta kot govornici nastopili tudi članici projekta LISTiac, dr. Karmen Pižorn z Univerze v Ljubljani in Bronka Straus z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS.

Dr. Karmen Pižorn, prodekanica na Pedagoški fakulteti UL in vodja slovenskega projekta Jeziki Štejejo, nas je seznanila z “Možnost(mi) uresničevanja raznojezičnosti v vzgoji in izobraževanju”.  V priponki si lahko pogledate prispevek in Powerpoint predstavitev profesorice dr. Pižorn.

“Raznojezičnost pri poučevanju jezikovnih in nejezikovnih predmetov se nanaša na vključevanje jezikov priseljencev pri rednem pouku in jezikovno občutljivo poučevanje v slovenščini. Kako torej vključiti jezike priseljencev? Ali nam je torej mar, da učenci, ki jim slovenščina ni prvi jezik, ohranijo svojo materinščino, pa ne samo govorno, ampak tudi pisno zmožnost?”, se sprašuje profesorica Pižorn.

Bronka Straus, sekretarka na Uradu za razvoj in kakovost izobraževanja na področju jezikovnega izobraževanja, pa je predstavila temo “Večjezičnost in raznojezičnost v pedagoškem procesu in kaj mi ponuja Evropski center za moderne jezike?”

Nacionalni posvet je potekal 27. maja 2019, od 9h do 16h, v Hiši Evropske unije. Predstavitvam je sledila tematska razprava s publiko. Ker se tema posveta močno prepleta s področjem raziskovanja Erasmus+ projekta LISTiac, pomenijo tovrstne razprave napredek tako na nacionalnem kot tudi Evropskem področju.

Program posveta si lahko ogledate TUKAJ.

Več informacij o posvetu najdete na spletni strani Pedagoškega inštituta in na spletni strani projekta SIRIUS.

[ilink url=”http://jop.splet.arnes.si/files/2019/06/Možnosti-uresničevanja-raznojezičnosti-v-vzgoji-in-izobraževanju.pdf” style=”download”]PP Možnosti uresničevanja raznojezičnosti v vzgoji in izobraževanju[/ilink]

[ilink url=”http://jop.splet.arnes.si/files/2019/05/Možnosti-uresničevanja-raznojezičnosti-v-vzgoji-in-izobraževanju.pptx” style=”download”]Besedilo – dr. Karmen Pižorn[/ilink]

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja