Praznujemo evropski dan jezikov 2020

Evropski dan jezikov praznujemo 26. septembra na pobudo Sveta Evrope, dejavnosti ob tem pa koordinira Evropski center za moderne jezike s sedežem v Gradcu. V Sloveniji je tokrat osrednja prireditev ob evropskem dnevu jezikov potekala 23.9. v Orehovem gaju v bližini Ljubljane. Tudi projekt Listiac je bil prisoten ob tem posebnem dnevu.

Prireditev ob evropskem dnevu jezikov so organizirali Zavod RS za šolstvo skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter s Predstavništvom Evropske komisije. Namen dneva je opozoriti na manj razširjene jezike, ki se jih ljudje redkeje učijo, in na pomen varovanja ogroženih jezikov. Srečanja so se udeležili učitelji, učenci osnovnih šol, predstavniki vladnih organizacij in vodje evropskih projektov ter ostali strokovnjaki, ki se zavzemajo za učenje (tujih) jezikov.

Ne prireditvi je Bronka Straus z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport predstavila deklaracijo Evropskega centra za moderne jezike z naslovom Kakovostno jezikovno izobraževanje za demokratično, socialno in mirno Evropo: devet temeljnih kamnov ECMJ. Gre za devet področij dela, ki jih naslavljajo razvojni projekti ECMJ: večjezično in medkulturno izobraževanje, učiteljeve in učenčeve kompetence, učni jeziki, digitalno okolje, CLIL, izobraževanje priseljencev in zaposlovanje, znakovni jeziki, zgodnje učenje in poučevanje jezikov ter razvoj kurikulov in vrednotenje znanja.

Karmen Pižorn z Univerze v Ljubljani, Pedagoške fakultete, je predstavila jezikovno občutljivo poučevanje v vseh razredih: Erasmus+ projekt z naslovom Linguistically Sensitive Teaching in all Classrooms (LISTiac). Cilj projekta je, da se z uvedbo večjezičnih pedagogik vsem evropskim učencem zagotovijo enaki pogoji za doseganje učnega uspeha in blaginje skozi preoblikovanje programov začetnega izobraževanja in profesionalnega razvoja učiteljev. Projekt Listiac je imel tudi svojo stojnico, kjer so obiskovalci lahko dobili še več informacij o vlogi projekta, hkrati pa si pogledali naš plakat, video in odnesli domov nalepko s projektnim sloganom »we are here for change« (tu smo, da spreminjamo).

Na prireditev so bile povabljene tudi nagrajene šole, ki so prejele priznanja za odlične večjezične pedagoške prispevke v pedagoškem forumu Zavoda RS za šolstvo. Prireditev se je zaključila z glasbeno-prevajalsko delavnico, ki sta jo vodila člana glasbene zasedbe Fake Orchestra.

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja