Konferenca “Trajnostna večjezičnost 2019” v Litvi

Inštitut za tuje jezike (Institute of Foreign Languages) Univerze Vytaus Magnus v Litvi je v sodelovanju z Društvom učiteljev jezikov (Language Teachers’ Association) organiziralo peto mednarodno konferenco “Trajnostna večjezičnost 2019”. 

Na konferenci so strokovnjaki in učitelji jezikov predstavili raziskave v povezavi z razvojem večjezičnosti, z raznojezično zmožnostjo, z jezikovnimi politikami in ostalimi relevantimi temami.  Veliko poudarka je bilo na teoretičnih in praktičnih vidikih večjezične pedagogike in jezikovno občutljivega poučevanja.

Utrinek s konference (Vir: SM2019).

Na konferenci sta predavala tudi predstavnika projekta LISTiac oz. JOP, ki sta tako predstavila cilje projekta širši javnosti. Profesor James Patrick Cummins z Univerze v Torontu v Kanadi je imel govor z naslovom: “Večjezične pismenosti: Dialog med teorijo in prakso v dvojezičnem izobraževanju”. Z vsakdanjimi primeri jezikovne rabe je Cummins opozoril učitelje nejezikovnih predmetov na pomembnost razumevanja strokovnih besedil. Profesorica Merce Bernaus Queralt z Avtonomne univerze v Barceloni pa je organizirala delavnico na temo “Kako podpirati večjezičnost v razredu”, v kateri so učitelji podrobneje spoznali tehnike jezikovno občutljivega poučevanja.

Konference se je udeležilo 202 udeležencev iz 29 držav, ki so pripravili 114 predstavitev.

Več informacij o konferenci najdete na spletni strani SM2019.

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja