Srečanje projektnih partnerjev v Ljubljani

Od 9. do 11. decembra 2019 je potekalo srečanje partnerjev projekta JOP na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport v Ljubljani, ki sta ga organizirala Ministrstvo in Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani.

Srečanja se je udeležilo 19 predstavnikov z različnih univerz iz Evrope: Univerza v Ljubljani, Univerza Abo Akademi, Univerza v Gentu, Univerza Baskovske dežele, Avtonomna univerza v Barceloni, Univerza Paul Valéry v Montpellieru, Univerza v Algarve, Univerza Vytautas Magnus in novo pridružena Univerza Jyväskylän iz Finske. Prav tako so se nam pridružila tri ministrstva, MIZŠ Republike Slovenije,  Ministrstvo za izobraževanje in kulturo iz Finske in Ministrstvo za izobraževanje in znanost iz Portugalske.

Projektni partnerji so predstavili dosedanji napredek in nadaljnje načrte projekta JOP. V začetku leta 2020 se bo namreč začelo izvajanje raziskav s pomočjo orodja za refleksijo, ki ga je razvila raziskovalna ekipa JOPa. Orodje je sestavljeno iz 7 dokumentov oz. 7 različnih pristopov raziskovanja jezikovno občutljivega poučevanja. Služilo  bo zbiranju refleksij in primerov dobrih praks z namenom uvajanja sprememb v šolski politiki in učnih načrtih v vseh evropskih šolah. V raziskave bodo vključeni tako bodoči učitelji, že zaposleni učitelji, predvsem pa izobraževalci učiteljev.

Poleg predstavitve orodja za refleksijo je bil na programu tudi obisk dveh slovenskih šol: Osnovna šola Livada, ki ima bogato zgodovino delovanja z učenci priseljenci (ki ne govorijo učnega jezika) in Gimnazija Jožeta Plečnika, ki je ena najrazvitejših v Sloveniji, kar zadeva rabo raznojezičnih pedagoških pristopov. Plečnikova gimnazija je tudi partnerica projekta Jeziki Štejejo. Partnerji JOPa so si tako lahko pogledali jezikovno občutljivo poučevanje v praksi in se pogovorili z učitelji in ravnatelji šol o njihovih izkušnjah in potrebah.

Po opravljenih obveznostih je bilo poskrbljeno tudi za neformalno druženje, od večerje na ljubljanskem gradu do sprehoda po praznično okrašeni Ljubljani, kjer so se prijateljske vezi med udeleženci še bolj utrdile. Prihodnje srečanje projekta JOP bo potekalo konec leta 2020 v Lizboni na Portugalskem. “Do takrat pa nas čaka še veliko dela,” pravijo udeleženci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja